BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

BİBERİN TÜRKİYE

VE

DÜNYADAKİ DURUMU

 

Biber, domates ve patlıcan gibi Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüdür. Biberin anavatanının Güney Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. Amerika’nın keşfi (1493) sırasında Meksika, Şili ve Peru civarındaki Kızılderililerin biber yetiştirdiği bildirilmektedir. Güney Amerika, özellikle Brezilya, çeşitli biber tür ve formların orijin merkezidir.

  Ülkemiz,  2004 yılı verilerine göre 25 671 517 ton ile dünya sebze üretiminde %3,06’lık paya sahip olup 3.sırada gelmektedir. Dünyada 2004 yılı biber üretimi ise yaklaşık 24 milyon ton olup; Çin 12, Meksika 1,85 ve Türkiye 1,76 milyon ton üretim ve % 7,44 pay ile 3.sırada yer almaktadır.

  Ülkemizde örtüaltı biber üretimi 2003 yılında 315 108 ton olup, toplam biber üretiminin yaklaşık %18’ lik kısmını oluşturmaktadır. Antalya ise, 2004 yılı itibariyle 54 000 tonu açıkta, 127 000 tonu örtüaltında olmak üzere toplamda 181 000 ton üretim ile ülke biber üretimine % 11 oranında katkı sağlamaktadır. İlimizde en fazla Kumluca, Finike ve Demre’nin bulunduğu bölgelerde biber yetiştirilmektedir. Biber tarımının toplam sera sebzeciliği içindeki payı %15 civarındadır.

Ekolojik isteklerin sağlanması, kışın  ısıtma yapılması ve yüksek verimli hibrit çeşitler kullanılmasıyla gelir oranı diğer türlere göre daha yüksek olmakta, gelir / maliyet oranı % 60’lara çıkabilmektedir. İhracat potansiyeli domatesten sonra en yüksek türdür. 2004 yılında Türkiye’nin biber ihracatı 50.110 ton ve değeri 44,5 milyon USD’ dır. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Almanya, Romanya ve diğer Avrupa ülkeleri gelmektedir. 

Biber, meyvesi yenen sebzeler arasında, farklı şekillerde en çok tüketilenlerden birisidir. Taze, turşu, kızartma, dondurulmuş ürünler, sos, salça, toz biber, konserve, biber suyu, baharat olarak kullanımının yanında ilaç ve boya yapımında da yararlanılmaktadır.

Sağlık ve beslenme yönünden çok önemli bir sebzedir. Sinir, mide ve salgı bezlerine iyi gelir. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Deniz tutmasına, adale ağrısı ve romatizma için kullanılır. Kan dolaşımı ve basıncını düzenler.

     İçerdiği değişik mineral ve vitaminler yanında, acı çeşitlerde acı ve yakıcı tadı veren ve antioksidant özelliği olan capsaicin  alkoloidi bulunur. C vitamini yönünden çok zengin bir sebze türüdür.

Yurt içi tüketime uygun en fazla üretilen geleneksel biber tipleri sivri, çarliston, dolma ve kapya (yağlık biber) tiplerdir. İhracat amaçlı üretimde; bilhassa Avrupa tarafından sarı, beyazımsı  macar tipleri ve iri blok dolma biberler tercih edilmektedir. Çeşit seçiminde aranan kriterler; yüksek verimli ve kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, düşük sıcaklılıklara tolerant, erkenci, pazar isteklerine uygun, raf ömrü uzun, yetiştiriciliği yapılan ürün dönemine uygun olmalıdır. Değişik iklim ve toprak koşullarına adaptasyon yeteneği yüksek olmalıdır.

  Yerli sebze tohumculuğunun geliştirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Ülkemizde 2004 yılında 39 968 kg standart (açık tozlanan) ve 230 kg hibrit biber tohumu üretilmiştir. Hibrit biber tohumluk ihtiyacımızın büyük bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Bu nedenle yerli hibrit biber çeşitlerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Ülkemizde hibrit çeşit geliştirme çalışmaları  1970’li yıllarda Sebzecilik Araştırma Enstitüsü’nde başlamış ve 30’a yakın çeşit geliştirilmiştir. Bunlardan 4’ü hibrit, 2’si standart biber çeşididir. Bu çeşitleri yerli ıslah çalışmaları yapan firmaların çeşitleri takip etmiştir. Son zamanlarda bazı yerli çeşitler yabancı çeşitler ile rekabete girerek, pazarda önemli pay sahibi olmuşlardır.  

 

ENSTİTÜMÜZDE ISLAH EDİLMİŞ BİBER ÇEŞİTLERİ

YAĞIZ F1 ENDE F1 FIRAT F1
DORU 16 (Dolmalık) KUŞAK F1 SERADEMRE 8
BATEM ALPÇELİK (Turşuluk Biberiye) BATEM COŞKUN (Turşuluk Biberiye)  

 

 

YAĞIZ F1

 

     
 

 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

 1995 Ticari kayıtlı

(Nunhems    firmasına devir)

Yetiştirme Dönemi

 Tek Ürün, Sonbahar, İlkbahar

Bitki Kuvveti

 Güçlü

Dikenlilik Durumu

 -

Meyve Şekli

 Sivri  –az körüklü

Meyve Ağırlığı (gr)

 40-50 gr

Meyve boyu (cm)

 22-25 cm

Meyve Çapı (cm)

 3-4 cm

Meyve Rengi

 A.Yeşil

Meyve Et Rengi

 Y eşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

 -

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

 6,5-7,5 gr

SÇKM miktarı (%)

 -

Titre edilebilir asitlik (%)

 -

Tat

 Acı (çevresel faktörler etkili)

Yeme kalitesi

 Çok iyi

Verim (kg/da)

 6000-8000 kg/da

Tüketim Şekli

 Sofralık, turşuluk

 

 

 

ENDE F1

 

     
 

 

 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

 1995 Ticari kayıtlı

 ( Altın Tohum    firmasına devir)

Yetiştirme Dönemi

 Tek Ürün, Sonbahar, İlkbahar

Bitki Kuvveti

 Güçlü

Dikenlilik Durumu

 -

Meyve Şekli

 Sivri  – körüksüz

Meyve Ağırlığı (gr)

 25-35 gr

Meyve boyu (cm)

 17-20 cm

Meyve Çapı (cm)

 1,5-2 cm

Meyve Rengi

 Yeşil

Meyve Et Rengi

 Y eşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

 -

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

 6,5-7,5 gr

SÇKM miktarı (%)

 -

Titre edilebilir asitlik (%)

 -

Tat

 Acı (çevresel faktörler etkili)

Yeme kalitesi

 Çok iyi

Verim (kg/da)

 5000-7000 kg/da

Tüketim Şekli

 Sofralık, turşuluk

 
 

 

 

FIRAT F1

 

     
 

 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

 1995 Ticari kayıtlı

(Genagri    firmasına devir)

Yetiştirme Dönemi

 Tek Ürün, Sonbahar, İlkbahar

Bitki Kuvveti

 Güçlü

Dikenlilik Durumu

 -

Meyve Şekli

 Sivri  –az körüklü

Meyve Ağırlığı (gr)

 40-50 gr

Meyve boyu (cm)

 20-24 cm

Meyve Çapı (cm)

 3-4 cm

Meyve Rengi

 Yeşil

Meyve Et Rengi

 Y eşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

 -

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

 6,5-7,5 gr

SÇKM miktarı (%)

 -

Titre edilebilir asitlik (%)

 -

Tat

 Acı (çevresel faktörler etkili)

Yeme kalitesi

 Çok iyi

Verim (kg/da)

 6000-8000 kg/da

Tüketim Şekli

 Sofralık,turşuluk

 
 

 

 

DORU 16

 

     
 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

1984 Tescilli

Yetiştirme Dönemi

İlkbahar, Sonbahar

Bitki Kuvveti

Orta Güçlü – toplu habitus

Dikenlilik Durumu

-

Meyve Şekli

Dolmalık , 3-4 loblu

Meyve Ağırlığı (gr)

80 -100 gr

Meyve boyu (cm)

6-8 cm

Meyve Çapı (cm)

5-6 cm

Meyve Rengi

Açık yeşil

Meyve Et Rengi

Yeşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

-

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

7,5-8,5 gr

SÇKM miktarı (%)

-

Titre edilebilir asitlik (%)

-

Tat

Tatlı

Yeme kalitesi

Çok iyi

Verim (kg/da)

5000-6000 kg

Tüketim Şekli

Sofralık

 

 

 

KUŞAK F1

 

     

 

 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

1999 Ticari kayıtlı

(Yeşilçınarlı firmasına devir)

Yetiştirme Dönemi

Tek Ürün, Sonbahar, İlkbahar

Bitki Kuvveti

Güçlü

Dikenlilik Durumu

-

Meyve Şekli

Sivri  –az körüklü

Meyve Ağırlığı (gr)

40-50 gr

Meyve boyu (cm)

19-23 cm

Meyve Çapı (cm)

2,5-3,5 cm

Meyve Rengi

Yeşil

Meyve Et Rengi

Yeşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

-

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

6,5-7,5 gr

SÇKM miktarı (%)

-

Titre edilebilir asitlik (%)

-

Tat

Acı (çevresel faktörler etkili)

Yeme kalitesi

Çok iyi

Verim (kg/da)

6000-8000 kg/da

Tüketim Şekli

Sofralık,turşuluk

 
 

SERADEMRE 8

 

     
 

 

 

 

Bitki ve Meyve Özellikleri

Tescil Durumu

1994 Tescilli

Yetiştirme Dönemi

Tek Ürün, Sonbahar, İlkbahar

Bitki Kuvveti

Orta Güçlü – yarı açık habitus

Dikenlilik Durumu

-

Meyve Şekli

Sivri Demre tip –az körüklü

Meyve Ağırlığı (gr)

40-50 gr

Meyve boyu (cm)

19-23 cm

Meyve Çapı (cm)

2,5-3,5 cm

Meyve Rengi

Yeşil

Meyve Et Rengi

Yeşilimsi sarı

Meyve Eti Sertliği

-

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

6,5-7,5 gr

SÇKM miktarı (%)

-

Titre edilebilir asitlik (%)

-

Tat

Acı (çevresel faktörler etkili)

Yeme kalitesi

Çok iyi

Verim (kg/da)

6000-8000 kg/da

Tüketim Şekli

Sofralık,turşuluk

 
     
 

BATEM ALPÇELİK

 
Botanik sınıflandırması Capsicum cinsi içindeki biber türlerinden Capsicum frutescens  türüne ait süs biberi formundadır.

Meyve Tipi

Biberiye

Üretilme Durumu

Açık tozlanan – standart bir çeşittir.

Büyüme Gücü

Kuvvetli

Bitki Boyu

50-70 cm (örtüaltında 60-80 cm)

Meyve Sapının Duruşu

Dik

Meyve Rengi

Sarımsı Yeşil

Olgun Meyve (Tohum olgunluğu) Rengi

Kırmızı

Meyve Uzunluğu

2,5-3 cm  (kısa)

Meyve Çapı

1-2 cm (küçük)

Uzunlamasına Meyve Şekli

Üçgen (konik)

Meyve Olgunluk Öncesi Renk Yoğunluğu

Koyu

Çekirdek Evi Sayısı

2-3

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr 4,5-5

Meyvede Acılık

Var (5149 ppm)

Meyve Olgunlaşma zamanı

Orta

Yetiştirilme Şekli

Açık Tarla ve Örtüaltı

Yetiştirilme sezonu

Yaz

Verim

2,5-3 ton/da

Kullanım Şekli

Kültür çeşidi

Kullanım Amacı

Sanayilik- Turşu- Taze

     
 

BATEM COŞKUN

 

Botanik sınıflandırması

Capsicum cinsi içindeki biber türlerinden Capsicum frutescens  türüne ait süs biberi formundadır.

Meyve Tipi

Biberiye

Üretilme Durumu

Açık tozlanan – standart bir çeşittir.

Büyüme Gücü

Kuvvetli

Bitki Boyu

80-120 cm (örtüaltında 100-150 cm)

Meyve Sapının Duruşu

Dik

Meyve Rengi

Yeşil

Olgun Meyve (Tohum olgunluğu) Rengi

Kırmızı

Meyve Uzunluğu

2-3 cm  (kısa)

Meyve Çapı

1-2 cm (küçük)

Uzunlamasına Meyve Şekli

Üçgen (konik)

Meyve Olgunluk Öncesi Renk Yoğunluğu

Koyu

Çekirdek Evi Sayısı

2-3

1000 dane ağırlığı (Tohum) gr

5-6

Meyvede Acılık

Var (3000 ppm)

Meyve Olgunlaşma zamanı

Orta

Yetiştirilme Şekli

Açık Tarla

Yetiştirilme sezonu

Yaz

Verim

2,5-3 ton/da

Kullanım Şekli

Kültür çeşidi

Kullanım Amacı

Sanayilik- Turşu-Taze

 
 
HAZIRLAYANLAR Ramazan ÖZALP  
  İbrahim ÇELİK  
  Nejmettin KAYA  

 

 

ANA SAYFA                                                          ÜRÜNLERİMİZ