BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

TAZE FASULYE’NİN TÜRKİYE

VE

DÜNYADAKİ DURUMU

Fasulyenin anavatanı Güney Amerika’dır. 16. yüzyılda Avrupa’ya geldiği, Anadolu’ya ise 250 yıl önce geldiği bildirilmektedir.

  Taze, kuru, konserve, dondurulmuş gıda şeklinde tüketilen fasulye, ülkemizde  özellikle protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynar. Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.

 Dünya taze fasulye üretimi 4.310.733 ton olup, üretimin miktarı bakımından  Çin ilk sıradadır. Ülkemiz 514.000 taze fasulye üretimi ile Çin’den sonra dünyada ikinci sıradadır. Türkiye’de taze fasulye yetiştiriciliği en fazla  Karadeniz  Bölgesinde yapılmaktadır. Burada yapılan yetiştiricilik açık alandadır ve sırık, bodur çeşitler şeklindedir. Ülke genelinde iller bazında ilk sırayı Samsun almıştır. Örtüaltı taze fasulye yetiştiriciliğinin çok büyük bir kısmı Antalya ilinde yapılmaktadır.

 Örtüaltı taze fasulye yetiştiriciliğinde daha önceleri seralarda boşlukları doldurmak amacıyla direk diplerine ara ürün şeklinde yapılan taze fasulye, günümüzde ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Bu olgunun değişmesinin sebebi üreticilerin yeni alternatif sebze arayışı içinde olmaları ve taze fasulyenin kış aylarında satış fiyatlarının oldukça yüksek olmasıdır.

 Son 15 yıl içerisinde sera yetiştiriciliğine uygun sırık fasulye çeşitleri geliştirilmiştir. Bu çeşitler verimli, meyveleri uzun ,enli, kılçıksız ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerdir.

 Serada taze fasulye yetiştiriciliğinden üreticiler ilkbaharda 2-3,5 ton/da ve sonbahar yetiştiriciliğinden 1,5-3 ton/da ürün alabilir.

ENSTİTMÜZDE İSLAH EDİLMİŞ TAZE FASULYE ÇEŞİDİ

ÖZAYŞE    
     

 

ÖZAYŞE

 

     
 

Tescil Yılı

1997

Tipi

Sırık

Yetiştirme Dönemi

İlkbahar-Sonbahar

Hasat Dönemi

Ekimden 65 gün sonra

Bitki Kuvveti

Kuvvetli

İlk Çiçeklenmede Boy

1,98 m

Yapraklılık

Orta

Yaprak Rengi

Hafif Açık Yeşil

Yaprak Büyüklüğü

Normal

Çiçek Rengi

Beyaz

Taze Meyve Rengi

Yeşil

Taze Meyve Şekli

Yassı

Meyve Uzunluğu

13,76 cm

Meyve Genişliği

1,6 cm

Meyve Kalınlığında

0,65 cm

Kılçıklılık

Kılçıksız

Selülozlaşma

Yok

Etlilik

0,32 mm

Meyve Kesiti

Yassı

Dane Rengi

Beyaz

Dane Şekli

Yuvarlak

Dane Sayısı

6-7

Bitki Başına Verim

0,820 kg/bitki

Verim

2 603 kg/da

1000 Dane Ağırlığı

700 gr

 
     
     

HAZIRLAYANLAR Sinan ZENGİN  
  Nejmettin KAYA  

 

ANA SAYFA                                                          ÜRÜNLERİMİZ